Tutkimus: Ilmansaasteet uhkaavat terveyttä tupakkaa ja alkoholia pahemmin

Terveys · Tim Isokivi

Ilmansaasteet ovat tuoreen tutkimuksen mukaan tupakkaa ja alkoholia vakavampi uhka terveydelle. Chicagon yliopiston vuotuisen ilmanlaatuindeksi AQLIn mukaan muun muassa teollisuuden päästöistä, pakokaasusta ja metsäpaloista ilmaan pääsevät pienhiukkaset mudostavat suurimman ulkoisen terveysuhan ihmisille.

Tutkimuksen mukaan keskivertohmisen eliniänodote pieninisi noin 2,3 vuotta, jos pienhiukkasten määrää onnistuttaisiin vähentää pysyvästi Maailman terveysjärjestö WHO:n suosittelemiiin määriin. Vastaavasti esimerkiksi tupakanpolton lasketaan vähentävän ihmisen elinikää kesimäärin 2,2 vuotta.

Huonoin ilmanlaatu on Aasiassa ja Afrikassa. Eniten ilmansaasteita on Intian pääkaupunki Delhissä. Intian lisäksi esimerkiksi Bangladesh, Nepal ja Pakistan kärsivät saastuneesta ilmasta.

AFP-uutistoimiston mukaan ilmansaasteiden määrää on onnistuttu vähentämään Euroopassa, mutta Länsi- ja Itä-Euroopan välillä on merkittäviä eroja. Kiina on vähentänyt vuosien 2013 ja 2021 välillä saasteita 42 prosenttia, minkä myötä elinikäennuste on kasvanut 2,2 vuodella. Myös Yhdysvalloissa ilmansaasteita on vähennetty lainsäädännöillä, minkä ansiosta elinikäennuste on kasvanut noin 1,4 vuodella.