Heräiletkö öisin? Tässä neljä yleisintä syytä yöheräilyyn ja miten niitä voi ehkäistä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Osa ihmisistä haaveilee pitkistä ja katkeamattomista, yhtäjaksoisista unista. Univaikeudet ovat koko elämään vaikuttavia vitsauksia, joihin voi olla lukuisia eri syitä. Nukkuminen on yksi hyvinvoinnin peruspilareista, mutta esimerkiksi yöheräily tekee unesta huonolaatuista.

Lääkäri Riikka Tavast Terveystalon Unen erikoisyksiköstä kertoo, että henkilön heräämisaika saattaa antaa pieniä vihjeitä ongelman laadusta, mutta toisin kuin usein luullaan, ajankohta ei välttämättä paljasta heräilyn syytä. Yleisimmät syyt ovat:

1. Stressi ja huolet2. Fyysinen kipu tai puutuminen3. Unen aikaiset hengityskatkokset4. Levottomat jalat

– Stressi ja huolet – joita meillä kaikilla joskus on – valvottavat usein. Masennus saattaa johtaa aamuöisiin heräämisiin, tai yhtä hyvin vaikeuttaa nukahtamista. Huolta tuottavia asioita kannattaa miettiä päivän aikana, jotta ne eivät ole mielessä illalla. Ja jos kokee tarvetta puhua vaikeista asioistasi jonkun kanssa, kannattaa sekin tehdä päivällä eikä juuri ennen nukkumaanmenoa. Ilta pitäisi käyttää rentoutumiseen, Tavast ohjeistaa.

– Hengityskatkokset olisi hyvä selvittää aina lääkärillä. Kuten muidenkin oireiden kohdalla, myös levottomien jalkojen kanssa kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Erilaiset tuki- ja liikuntaelimistön kivut ja puuduttelut saattavat herättää ja valvottaa. Ne kannattaa tietenkin hoitaa oireiden mukaisesti ja ottaa mieluummin kipulääke kuin unilääke.