Viranomaisilta tärkeä suositus ulkomaille matkaileville

Matkailu · Tim Isokivi

Matkustusilmoitus-palvelussa ulkomaille matkustavat tai muuttavat suomalaiset voivat antaa yhteystietonsa ulkoministeriölle kriisitilanteiden varalle. Moni tekee matkustusilmoituksen matkustaessaan vain pitkien matkojen päähän, mutta ilmoitus on suositeltu tekemään myös naapurimaihin matkatessa.

Suomen suurlähetystössä tallinnassa työskentelevä konsuli Eili Andersson kertoi Tallinna24-verkkolehdelle, että matkustusilmoituksen tekemistä suositellaan Viroon matkaaville. Tallinassa lyhyen ajan sisällä tapahtunut kaasuvuoto ja ongelmajätelaitoksen tulipalo olivat sen verran vakavia tilanteita, että niistä viestitettiin suomalaismatkailijoille lähetystön somekanavilla.

– Jokainen voi miettiä sen tarpeellisuutta, jos on esimerkiksi päiväristeilyllä. Matkustusilmoituksen perimmäinen tarkoitus on, että kriisitilanteessa ihmisiin saadaan yhteys. Se ei onnistu, jos ei tiedetä, ketä ihmisiä Virossa on, Andersson kertoi T24:lle.

Elokuussa matkustusilmoituksen tekemistä suositeltiin myös Ruotsiin matkustaville. Asiasta kertoi tuolloin Suomen Tukholman suurlähettiläs Maimo Henriksson Hufvudstadsbladetille. Matkustusilmoituksen tekemistä suositeltiin Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpon nostettua maan terrorismiuhkaluokituksen toiseksi korkeimmalle tasolle.

Matkustusilmoitus suositellaan tekemään erityisesti riskialttiisiin maihin matkustaessa tai muuttaessa. Ilmoituksen voi tehdä verkossa Ulkoministeriön palvelussa.