Mies ajoi perheen tahallisesti Helsingin Kauppatorilta mereen? Pelastui rikossyytteeltä

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Korkein oikeus on käsitellyt paljon mediassakin ollutta tapausta, jossa perheenisä ajoi auton mereen Helsingin kauppatorilta. Autossa oli kaikki miehen perheenjäsenet. Samainen kuljettaja syyllistyi myöhemmin henkirikokseen tappaen vaimonsa Helsingin Ullanlinnassa niin sanotussa mattosurmassa.

Poliisin henkirikosta koskevassa esitutkinnassa oli tullut ilmi seikkoja, joiden vuoksi syyttäjä katsoi, että Kauppatorin onnettomuudessa oli myös kyse matkustajiin kohdistuneista henkirikosten yrityksistä. Syyttäjä vaati, että asia olisi pitänyt käsitellä rikosasiana tuomioistuimessa ja teki sen johdosta hakemuksen korkeimpaan oikeuteen (KKO) lainvoimaisen sakkorangaistuksen purkamisesta.

Poliisi oli vuonna 2021 määrännyt helsinkiläiselle miehelle sakkorangaistuksen liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Korkein oikeus katsoi, että epäillyissä henkirikosten yrityksissä oli kysymys samasta menettelystä, josta miehelle oli määrätty sakkorangaistus. Niin sanotun ne bis in idem -kiellon mukaan samasta asiasta ei voi rangaista kahteen kertaan eikä kertaalleen ratkaistua asiaa voi tutkia uudelleen.

– Näin ollen samaa asiaa koskevan uuden syytteen tutkiminen edellytti sakkorangaistuksen purkamista. Rangaistuksen purkamista arvioitaessa merkityksellistä oli se, olisiko mies uusien seikkojen perusteella todennäköisesti tuomittu henkirikosten yrityksistä tai muista vakavista rikoksista liikenneturvallisuuden vaarantamisen sijasta tai ohella. Korkein oikeus katsoi, että todennäköisyysedellytys ei täyttynyt, ja hylkäsi syyttäjän hakemuksen, KKO tiedotti.