Paastoaminen kannattaa – näin otat sen osaksi elämäntapaa

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Säännöllisellä paastolla on tutkittu olevan monia terveyshyötyjä. Paastoaminen auttaa painonhallinnassa, helpottaa terveellisten rutiinien syntymistä ruokailuaikojen ympärille, parantaa glukoositoleranssia ja auttaa kehoa käyttämään rasvaa polttoaineena paaston aikana.

Tutkijoiden mukaan hyvä painonhallinnan keino on säännöllisin väliajoin pitää 16-18 tuntia kestäviä yöpaastoja. Tämä tarkoittaa Healthista-sivuston mukaan sitä, että viimeinen iltapala tulisi nauttia esimerkiksi kuudelta illalla ja suuri aamiainen vasta kymmenen jälkeen aamulla.

Pätkäpaastoa noudattamalla on helppo saada itselleen paaston terveyshyödyt. Kaikki päivän ateriat nautitaan jäljelle jäävän aikaikkunan sisällä. Terveyshyödyt maksimoi tietenkin se, että aterioiden suhteen mietitään vielä tasapainoa ja terveellisyyttä eikä kuuden tunnin aikana tapahtuisi ruoan tai herkkujen ahmimista.

Toinen tapa ottaa paastoaminen osaksi omaa arkea, on noudattaa kaavaa, jossa viisi päivää viikosta syödään normaalisti ja kaksi päivää paastotaan. Kahden päivän aikana kalorien nauttiminen rajataan naisten kohdalla 500 kilokaloriin ja miesten kohdalla 600 kilokaloriin. Tämä vaatii aterioiden ja juomien suhteen hieman enemmän suunnitelmallisuutta sekä itsekuria ja nälän tunteen kestämistä.