Tytti Yli-Viikari ei saanut valituslupaa korkeimmalta oikeudelta

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Korkein oikeus (KKO) ei myöntänyt Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) entiselle pääjohtajalle Tytti Yli-Viikarille valituslupaa virkarikosasiassa. Helsingin hovioikeuden kesäkuussa 2023 antama tuomio pysyy siten voimassa. Yli-Viikari nousi otsikoihin virkarikosten lisäksi muu muassa siitä, että hän käveli oikeuteen esitellen erilaisia teoksia käsissään, kuten satukirjaa.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi tammikuussa 2022 Yli-Viikarin sakkorangaistukseen virka-aseman väärinkäyttämisestä, virkavelvollisuuden rikkomisesta ja kavalluksesta. Käräjäoikeus katsoi Yli-Viikarin syyllistyneen virka-aseman väärinkäyttämiseen solmiessaan virkamiehen kanssa virkasuhteen päättämissopimuksen, jolla virkamiehelle oli maksettu määräajan palkkaa ilman virantoimitusvelvollisuutta. Virkavelvollisuuden rikkomisen ja kavalluksen syyksilukeminen perustui siihen, että Yli-Viikari oli käyttänyt virkamatkoilta kertyneitä lentopisteitä yksityismatkoihinsa.

Helsingin hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden ratkaisua syyksilukemisen osalta mutta kovensi käräjäoikeuden tuomitsemaa rangaistusta ehdolliseksi vankeusrangaistukseksi. Hovioikeus myös määräsi Yli-Viikarin viralta pantavaksi VTV:n ylijohtajan virasta. Korkeimmassa oikeudessa Yli-Viikari vaati syytteiden hylkäämistä. Yli-Viikarin valituslupahakemus hylättiin.