Nepal kielsi TikTokin – päätöksen syy näkyy myös muissa maissa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Nepal on kieltänyt kiinalaisen TikTok-sovelluksen käyttämisen, koska sen sisältö on viranomaisten mukaan haitannut maan sosiaalista harmoniaa. Lisäksi Nepalissa astui äsken voimaan laki, jonka mukaan sosiaalisen median yritysten täytyy perustaa maahan oma yhteystoimisto.

TikTokilla on noin miljardi kuukausittaista käyttäjää. Se on kuitenkin kielletty useissa maissa, mukaan lukien Intiassa. TikTok on kielletty myös Yhdysvalloissa Montanan osavaltiossa. Nepal liittyi kiellon asettaneiden alueiden joukkoon, kun ilmeni, että alusta levittää haitallista sisältöä.

Viestintä- ja tietotekniikkaministeri Rekha Sharma on kertonu, että kielto astuu voimaan välittömästi, ja viestintäviranomaiset on ohjattu panemaan päätös täytäntöön. BBC:n mukaan päätös on saanut myös vastarintaa ja joidenkin mukaan kiellolla yritetään rajoittaa sananvapautta. Käyttökiellon sijaan viranomaisten tulisi keskittyä alustan säätelyyn, vastustajat kommentoivat.

TikTok on joutunut viranomaisten tarkasteluun ympäri maailmaa, koska ne ovat huolissaan siitä, että tiedot voitaisiin välittää Kiinan hallitukselle. Suomen kuuluisin TikTokin tietoturvallisuuteen liittyvä tapaus lienee se, kun entinen pääministeri Sanna Marin salli bilevieraiden käyttää TikTokia ja julkaista sinne materiaalia Suomen pääministerin virallisesta etätyöhuoneesta, virka-asunto Kesärannassa järjestettyjen jatkojen aikana.

Nepalissa on paikallisten tiedotusvälineiden mukaan rekisteröity yli 1.600 TikTokiin liittyvää kyberrikostapausta viimeisen neljän vuoden aikana.