Lääkäri muistuttaa: Murtuman voi erottaa varmuudella vain yhdestä asiasta

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Nyt on ensiavuissa ja tapaturmapäivystyksissä ruuhkaa. Talviset keliolosuhteet voi tehdä tepposet jo omassa kotipihassa. Yksi harha-askel, liukastuminen ja kaatuminen saattaa johtaa ranteen tai nilkan venähdykseen. Murtuman tunnistaa varmasti vain yhdellä keinolla.

– Röntgenkuvasta, Terveystalon tapaturmapäivystyksen vastuulääkäri ja ortopedi Jarkko Pajarinen selventää.

Hänen mukaansa pelkkien oireiden perusteella on vaikea antaa yleispäteviä ohjeita, onko murtumaa vai ei. Varsinkin, kun ihmisen kiputuntemus on niin yksilöllinen.

– Nilkka voi olla murtunut, vaikka sillä pystyisi astumaan. Siksi sanon aina, että jos on loukannut itsensä kaatumalla, lääkärillä kannattaa käydä. Röntgenkuva on ainoa keino sanoa varmuudella, onko jokin paikka murtunut.