Punaviini voi aiheuttaa päänsärkyä – tutkijat löysivät mahdollisen syyn

Ruoka Terveys · Tim Isokivi

Punaviinit voivat aiheuttaa osalle ihmisistä päänsärkyä. Särky voi ilmetä nopeasti, jo yhden lasillisen jälkeen. Punaviinipäänsäryn syistä on ollut vuosien aikana monelaisia teorioita, mutta varmaa vastausta asiaan ei ole saatu.

Nyt Kalifornian yliopiston tutkijat ovat tarjonneet uuden mahdollisen syyn punaviinin aiheuttamalle päänsärylle. Tuoreen tutkimuksen mukaan päänsäryn aiheuttaisi kversetiini-niminen favonoidi. Kyseessä on monissa hedelmissä ja vihanneksissa kuten rypäleissä, marjoissa ja sipulissa esiintyvä luonnollinen antihistamiini ja antioksidantti.

Alkoholijuomien sisältämä etanoli hajoaa ihmisen elimistössä myrkylliseksi asetaldehydiksi ja myöhemmin vaarattomaksi asetaatiksi. Tuoreen tutkimuksen perusteella punaviinin sisöltämä kversetiini saattaa häiritä alkoholin hajoamista asetaatiksi. Asetaldehydin kertyminen kehoon voi aiheuttaa päänsärkyä, punotusta ja pahonvointia.

CNN-uutissivuston mukaan tutkijoiden tarkoituksena on perehtyä asiaan lisää pienen kliinisen kokeen avulla. Kalifornian yliopiston tutkimus julkaistiin Scientific Reports -tiedejulkaisussa.