Suomesta löytyi uusi suuri torakkalaji – tätä ei voi olla huomaamatta

Koti & Asuminen Terveys · Tim Isokivi

Suomessa on havaittu ensi kertaa suurikokoinen savutorakka. Yli kolmen sentin pituinen torakka löytyi joulukuun alussa Oulun alueelta. Se toimitettiin tutkittavaksi Oulun yliopiston yli-intendentti Marko Mutaselle.

Yliopiston tiedotteen mukaan Mutanen määritti yksilön Periplaneta fuliginosa -torakaksi. Lajille ei ole vielä virallista suomenkielistä nimeä, mutta englanniksi se on smokybrown cockroach. Lajia ei ole tiettävästi todettu tai raportoitu aiemmin Suomessa.

Suomessa elää luonnonvaraisena kaksi torakkalajia. Suurikokoisista torakkalajeista Suomessa tavataan ajoittain satunnaisyksiköitä, varsinkin amerikan- eli sokertorakkaa. Savutorakka on sokeritorkatan sukulainen.

Savutorakkaa tavataan etenkin Japanissa, Australiassa, eteläisessä Pohjois-Amerikassa ja Etelä-Amerikassa ihmisasumuksissa. Se viihtyy rakennusten kosteimmissa ja lämpimimmissä osissa. Se käyttää ravinnokseen monipuolisesti erilaista orgaanista jätettä, kuten ruoantähteitä.

Savutorakka lisää epähygieniaa, leivttää tauteja ja aiheuttaa allergisia oireita sekä astmaa. Rakennuksille niistä ei ole varsinaisesti haittaa. Mutasen mukaan savutorakka ei vaikuta uhkaavan luonnonvaraista alkuperäislajistoa, mutta sen voi laskea tuholaislajiksi.