Keräyspisteet ruuhkautuneet joulun jälkeen

Koti & Asuminen · Tim Isokivi

Jouluna syntyy moninkertaisesta pakkausjätettä normaaliin viikonloppuun verrattuna. Pallausjätteiden suuri määrä ja arkipäiville sijoittuvat joulun pyhät voivat aiheuttaa paikallisia viivästyksiä kierrätyspisteiden tyhjennysajoissa, tiedottaa Suomen pakkauskierrätys Rinki Oy.

Ruuhkaiset keräyspisteet voi välttää säilyttämällä pakkausjätettä muutaman päivän kotona esimerkiksi vuodenvaihteen yli. Tyhjää laaitkkoa voi esimerkiksi hyödyntää kartonkijätteen kerätsastiana tai viedä sen hetkeksi varastoon. Täyttyneen kierrätyspisteen ympäristöön jätettä ei tule jättää.

Kartonkipakkaukset suositellaan tilan säästämiseksi litistämään kunnolla, ja suuret pahvilaatikot voi myös repiä pienempiin osiin. Lahjapaperit eivät kuulu paperi- tai kartonkikeräykseen vaan sekajätteeseen. Niiden sisältämät pinnoitemateriaalit, värit, tarrat ja teipit aiheuttavat ongelmia kierrätysprosessissa.

Rikkinäiset jouluvalot ja esimerkiksi litiumioniakut sekä -paristot kuuluvat omiin kierrätyspisteisiinsä, eivätkä siis esimerkiksi sekajätteeseen. Kinkun ja muiden jouluruokien paistinrasvan voi kierrättää omiin keräyspisteisiin, joita on Suomessa lähes 250 kappaletta.