Laihdutuskuurit eivät kannata – parhaat tulokset aivan muulla tavalla

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Alkuvuosi tarkoittaa monelle salaattikuureja ja kuntoilua. Joulunpyhinä tulleet kilot halutaan karistaa tai aloittaa kokonaan uudenlainen elämä terveellisine tapoineen. Osa turvautuu nopeisiin keinoihin ja kuureihin, jolloin vaarana on esimerkiksi painon palautuminen takaisin korkojen kera. Terveystalon ravitsemusterapeutti Sirpa Soini on tutkinut väitöskirjassaan painonpudotuksessa onnistuneita.

–Tutkimuksen mukaan ne, jotka aidosti ajattelevat, että suunnitellut muutokset esimerkiksi ruokavaliossa tai liikunnassa kestävät läpi elämän, onnistuvat pitämään painon poissa. Onnistujia myös yhdistää ajatukset siitä, että tehtävät muutokset ovat helppoja, eikä mistään tarvitse luopua kokonaan, Soini kertoo.

–Kun painonpudotukseen suhtautuu elämäntapamuutoksena eikä laihdutuskuurina, joutuu ehkä miettimään ensimmäistä kertaa, minkälaiset muutokset toimivat ihan oikeasti omassa elämässä ja arjessa. Ei siis pelkästään toimita mekaanisesti annettujen ohjeiden, kuten ruokavalioiden tai treeniohjelmien mukaan, Sirpa Soini jatkaa ja kertoo, että käytännössä elämäntapamuutoksissa onnistuneet pitävät vain simppeleistä perusjutuista kiinni: he ovat vähentäneet herkkujen syömistä, säännöllistäneet ruokarytmiä, pienentäneet annoskokoja ja lisänneet arkiliikuntaa.