Tutkimus: Koronavirus ei tartu vegaaneihin yhtä herkästi kuin muihin

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Alun pelkotilojen jälkeen on huomattu, että koronavirus on vaarallisin iäkkäille ja monisairaille. Se ei tartu kaikkiin ihmisiin yhtä herkästi. On myös ymmärretty, että rokotteiden hyöty on vähäinen etenkin nuorilla ja terveillä. Sen sijaan ruokavaliosta näyttää olevan hyötyä koronavirustaudin ehkäisemisessä.

Brasilialainen tutkimus on nyt osoittanut, että kasviperäinen ruokavalio vähentää ihmisten tartuntariskiä yli kolmanneksella. Jälleen kerran on todistettu, että luonto on mainio korjaamaan itse itseään. Tutkijat uskovat, että kasveissa olevat kemikaalit nimittäin vahvistavat ihmisen omaa, luonnollista immuunijärjestelmää. Luonnollinen immuniteetti on ylivoimaisesti tehokkain keino pysyä terveenä.

Brasilialaisen Sao Paulon yliopiston asiantuntijat analysoivat yli 700 eri ruokavaliota noudattavaa ihmistä kesällä 2022. Osallistujista 47 prosenttia sai koronavirustartunnan, mutta kasvissyöjien joukossa osuus putosi vain 40 prosenttiin. Tutkimuksen tekijät eivät tutkineet, mitkä kasviperäisen ruokavalion osa-alueet tarjosivat eniten suojaa COVID-19:ää vastaan, mutta heidän mielestään immuunijärjestelmää vahvistavien yhdisteiden kulutus on tärkeänä tekijänä.

– Kasvipohjaiset ruokavaliot sisältävät runsaasti antioksidantteja, fytosteroleja ja polyfenoleja, jotka vaikuttavat myönteisesti useisiin immuunitoimintoihin liittyviin solutyyppeihin ja joilla on suoria antiviraalisia ominaisuuksia, tutkijat selventävät.