Hotellit uhkaavat mennä lakkoon – matkailuala on kriisissä muutenkin

Matkailu · Terhi Piiroinen

Ammattiliitto PAM ilmoitti laajoista hotelleihin ja ravintoloihin kohdistuvista lakoista. Lakot on tarkoitus järjestää 1. helmikuuta. Lakossa ovat Suomen suurimmat kauppaketjut, lukuisia hotelleja ja ravintoloita, liikenneasemia sekä kiinteistö- ja siivouspalvelualan yrityksiä ympäri Suomea.

Lakoilla taistellaan hallituksen toimia vastaan. Lakossa ovat muun muassa kaikki S-ryhmän myymälät ja liikenneasemat, K-Citymarketit ja K-Citymarket kauppiaat, K-Supermarketit ja K-marketit, kaikki LIDL-myymälät, kaikki Tokmannin myymälät, kaikki S-ryhmän, Sokotelin ja Scandicin hotellit ja ravintolat sekä 16 kiinteistö ja siivousalan yritystä.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi ihmettelee, miten lakot edistävät työntekijöiden hyvinvointia jo valmiiksi vaikeuksissa olevalla matkailualalla, jossa joudutaan lomauttamaan säännöllisesti henkilökuntaa. Lakot talvisesongin aikaan ja näin heikossa kysyntätilanteessa osoittavat Maran mukaan huonoa harkintaa PAMilta.

– Suomi ei ole päässyt koronan jälkeen mukaan matkailun kasvuun verrattuna muihin Pohjoismaihin Venäjän aloittaman sodan negatiivisten vaikutusten takia. Erityisen vaikea tilanne on Itä-Suomessa ja Helsingissä. Pääkaupunkiseudulla on yli 4.000 hotellihuonetta enemmän kuin vuonna 2018, mutta ulkomaalaisia asiakkaita yli 20 prosenttia vähemmän. PAM ei edistä omien jäsentensä hyvinvointia lakkoilemalla tässä tilanteessa. Lakon kohde on väärä, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa.