Testissä OnePlus 12 – laadukas puhelin poikkeuksellisella akkukestolla

Digi Viihdeuutiset · Stara.fi

Teknologiayhtiö OnePlus on ollut yksi talven puhutuimmista puhelinbrändeistä, sillä se on tuonut markkinoille kaksi erittäin kilpailukykyistä laitetta. Taitettavan OnePlus Openin (lue arvostelu tästä) lisäksi toinen uutuus on odotettu OnePlus 12, joka on nyt Staran testissä.

Ensituntumalta laite on jämäkkä ja hyvin käteen sopiva. Tämä johtuu paitsi puhelimen huomattavasta painosta myös sen muodosta, joskin sopivuus omaan käteen on aina subjektiivista. OnePlus-laitteet ovat perinteisesti olleet hieman kapeampia ja korkeampia kuin monen muun valmistajan laitteet. Muutosta edelliseen OnePlus 11 -laitteeseen ei juuri ole. Taustan mattapintainen Gorilla Glass saa puhelimen pysymään paremmin kädessä, mutta pöydällä se liukuu helposti kameraulokkeen liukkauden vuoksi. OnePlus 12 -laitteen 12 Gt muistilla ja 256 Gt tallennustilalla varustettu versio maksaa Suomessa 949 euroa sekä 16 Gt muistilla ja 512 Gt tallennustilalla varustettu versio 1 099 euroa. Hinta sisältää neljä tulevaa Android-päivitystä ja viiden vuoden tietoturvan. Staran testilaitteessa oli 16 Gt käyttömuistia ja 512 Gt tallennustilaa.

OnePlus 12, Kuva: Stara
OnePlus 12, Kuva: Stara

Käsituntuman lisäksi toinen välittömästi huomiota keräävä ominaisuus on poikkeuksellisen kirkas näyttö. Tämän puhelimen näyttöä katsellessa ei tarvitse hakea varjopaikkaa kesälläkään. Kätevä Alert Slider -kytkin on onneksi säilytetty laitteen kyljessä, sillä se tuo helppoutta äänettömän ja äänellisen tilan vaihtamisessa laitteen ollessa esimerkiksi taskussa. Jostain syystä puhelimen vesisuojauksen IP-luokitus on poikkeuksellisesti vain IP65, joten se ei välttämättä selviä lyhyestä upotuksesta esimerkiksi lätäkköön. Tämän hintaluokan puhelimen odottaisi olevan hieman paremmin suojattu.

OnePlus 12, Kuva: OnePlus
OnePlus 12, Kuva: OnePlus

Laitteen näyttönä toimii 6,82-tuumainen LTPO AMOLED QHD+, jonka resoluutio on 3168 x 1440 ja virkistystaajuus genren kilpailijoiden tavoin dynaamisesti yhdestä hertsistä 120 hertsiin tarpeen mukaan. Tämä ominaisuus säästää akkua. OnePlus 12 on varustettu 100 watin pikalatauksella ja jopa 50 watin langattomalla Qi-latauksella, joten reippaan kokoinen 5 400 mAh akku latautuu lähes nollasta täyteen noin puolessa tunnissa pakkauksen mukana tulevalla pikalaturilla.

Hienoa laitteessa on myös langattoman latauksen paluu edellisen mallin jälkeen. Aktiiviselle käyttäjälle OnePlus 12 -puhelimen akkukesto on genrensä parhaimmistoa, sillä se kestää kovaa käyttöä noin puolitoista vuorokautta ja tavallista kevyttä käyttöäkin jopa kaksi vuorokautta. Tämän laitteen kaveriksi ei tarvitse ottaa yön yli -reisuun välttämättä laturia. SIM-kortteja laitteen sisään saa kaksi, joten esimerkiksi työliittymän saa kätevästi mukaan ilman eSIM-virityksiä.

Kuva: OnePlus 12 vs Samsung S23 Ultra
Kuva: OnePlus 12 vs Samsung S23 Ultra

Laitteessa on takana 50 megan pääkamera, 64 megan telekamera ja 48 megan 114-asteen ultralaajakulma. Edessä on 32 megan selfiekamera. Telekamerassa on vain kolminkertainen optinen zoomi. Kameroissa yhteistyö Hasselbladin kanssa jatkuu, mutta kamerat eivät aivan kykene haastamaan saman hintaluokan pääkilpailijaa. Varsinkin nopeasti liikkuvien ja kauempana sijaitsevien kohteiden kuvaamisessa OnePlus sijoittuu genrensä keskikaartiin. Kirkkaassa päivänvalossa ikuistettujen kuvien värit ovat kuitenkin luonnollisia ja miellyttäviä, mutta pilvisellä säällä erot kilpailijoihin kasvavat. Videon kuvanvakautus toimii sen sijaan varsin hyvin, mikä on varmasti varsinkin aktiivisten somettajien mieleen.

Summa summarum, OnePlus 12 on laaadukas ja ominaisuuksiltaan hyvä puhelin, jossa edeltävän mallin puutteita on paikattu hienosti. Plussina nousevat esiin erityisesti poikkeuksellisen hyvä näytön kirkkaus ja vertaansa vailla oleva akkukesto. Miinusta tulee lähinnä kameroiden laadusta, mutta siinä suurimmat puutteet sitten ovatkin. Laitteen voidaan todeta olevan hintansa väärti.