Britanniassa järjestettiin pannukakkujuoksu – tapahtumalla vuosisatojen perinteet

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomessa laskiaista vietetään laskiaispullan ja mäenlaskun merkeissä. Iso-Britannian Olneyssä laskiaista juhlistetaan hieman toisenlaisen perinteen, pannukakkujuoksun merkeissä.

Olneyn keskustaan oli kerääntynyt tiistaina 13. helmikuuta joukko esiliinoihin, huiveihin ja juoksukenkiin sonnustautuneita naisia. Lähtölaukauksen jälkeen he syöksyivät juoksuun 380 metrin matkalle paistinpannut käsissään. Tavoitteena oli saavuttaa maaliviiva pudottamatta pannulla lepääviä pannukakkuja.

Pannukakkujuoksulla on jo vuosisatoja kestävät perinteet. Taustalla on tarina kotiäidistä, joka juoksi vuonna 1445 kylän halki paistinpannu mukanaan kuullessaan kirkon laskiaistiistain kellojen soivan. Perinteisiä pannukakkujuoksuja järjestetään Olneyn lisäksi muuallakin Britanniassa ja jopa Yhdysvalloissa.

Associated Press -uutistoimiston mukaan Olneyn tämänvuotisen pannukakkujuoksun voitti yhdysvaltalainen Pamela Polivar. 19-vuotias hoitoavustajana työskentelevä yliopisto-opiskelija saavutti maaliviivan 63,03 sekunnissa.