Ihminen ei tarvitse ravintoa jatkuvasti – pätkäpaasto on terveellistä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tutkijat ovat havainneet, että ihmiselimistö menee tulehdustilaan jatkuvasti ravintoa nauttiessa. Vaikka monesti opetetaan syömään usein pieniä annoksia, ei ihmiskehoa ole tarkoitettu tällaiseen. Päinvastoin.

Mikäli paastoaa aterioiden välissä 24 tuntia, vähentää se tehokkaasti haitallisten tulehdusten määrää kehossa. Paasto lisää elimistön tärkeän rasvahapon tuotantoa, mikä vähentää diabeteksen ja Alzheimerin kaltaisten sairauksien riskiä. Tutkijoiden mukaan pidempi aika paastoa antaa elimistölle mahdollisuuden hoitaa soluja ja siten ne pysyvät terveinä. Prosessi keskeytyy yleensä, kun ihmiset nostavat verensokeria välipaloilla.

– Ruokavalion muuttaminen paastoamalla suojaa kehoa erityisesti haitallisilta tulehduksilta, jotka altistavat useisiin länsimaisiin sairauksiin. On liian aikaista sanoa, suojaako paasto Alzheimerin ja Parkinsonin taudilta, koska arakidonihapon vaikutukset ovat vain lyhytaikaisia, mutta työmme viittaa kalorirajoitusten terveyshyötyihin, Clare Bryant Cambridgen yliopiston lääketieteen laitokselta sanoi.