Paljussa vaaranpaikkoja talvella – varo erityisesti näitä

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Palju on suosittu tapa rentoutua viikonloppuisin vuodenajasta riippumatta. Talvella terassi voi kuitenkin tehdä tepposet liukkaudellaan ja pimeä ympäristö lisää riskikerrointa. Paljussa käydessä tulisi muistaa muutama seikka, jotta välttyy ikäviltä tapaturmilta.

– Paljua käyttäessä on tärkeää muistaa maltti ja varovaisuus. Useimmat haverit sattuvat, kun ennen kylpyä tai kylvyn jälkeen kiirehditään liukkaalla terassilla tai pihalla, Fennian riskienhallintapalveluiden osastopäällikkö Petteri Sistonen sanoo.

– Liukastuessa tai horjahtaessa saattaa osua kuumaan kamiinaan, tai ottaa vahingossa refleksinä kiinni lähimmästä paljun kuumasta hormista. Myös liian lämpimäksi lämmennyt palju voi polttaa ihoa, Sistonen listaa.

Vinkit turvallisempaan talvipaljuiluun:

– Hanki pitävät tossut tai pitävä matto paljuun siirtymistä varten. Muista, että pitävätkin tossut muuttuvat äkkiä liukkaiksi, jos niiden pohja on lumessa.

– Huolehdi turvallisesta kulkureitistä paljuun. Tee tarvittaessa lumityöt ja hiekoita reitti.

– Muista, että paljusta loiskuva ja ihmisistä valuva vesi voi tehdä kulkureitistä hyvin liukkaan.

– Huolehdi riittävästä valaistuksesta paljun ympäristössä.

– Mikäli paljuun nousemiseen tarvitaan koroketta, huolehdi, että koroke on riittävän tukeva ja leveä. Kaide korokkeessa helpottaa kiipeämistä.

– Keskity etenkin siirtymiin paljuun ja paljusta pois. Älä kiirehdi.

– Ole varovainen myös paljua siirrettäessä. Palju voi olla hyvin painava ja talvella liukkaan kulkuväylät voivat aiheuttaa vaaratilanteita.

– Muista juoda, sillä paljuilu haihduttaa nestettä kehosta ja voi osaltaan altistaa tapaturmille.