Pitkäkestoisella univelalla tuhoisia terveysvaikutuksia

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Nukkumisesta ei kannata tinkiä. Se on yhtä oleellinen osa elämää kuin valveilla oleminen ja tekeminen. Pitkällä aikavälillä unettomuudesta tai univelasta voi tulla kroonista, jolloin se alkaa vaikuttaa tuhoisasti ihmisen elintoimintoihin.

Tutkimusten mukaan yli 50 prosenttia suomalaisista on väsyneitä ja vähintään 20 prosentilla se johtuu univelasta. Terveystalo Helsingin Uniklinikan yleislääkäri, Fokus Unen erikoisyksikön johtaja Eevert Partinen kertoo, että yksi syy univelan kerääntymiseen lienee se, että arjessa on rajallinen määrä tunteja, joita yritetään ikään kuin varastaa unesta.

− Jos nukumme esimerkiksi viikon ajan joka yö liian vähän, havaitsemme muutoksia ihmisen elintoiminnoissa. Pitkittynyttä univelkaa voi vähentää vain säännöllisellä unirytmillä, sillä unta ei voi nukkua varastoon, Partinen kertoo.

Pitkäkestoisen univelan oireita voivat olla esimerkiksi:– Väsymys– Muistin heikkeneminen– Ärtyneisyys ja stressin sietokyvyn heikkeneminen– Keskittymiskyvyn heikkeneminen– Verenpaineen nousu– Kolesterolitasojen heikentyminen– Stressihormoneiden lisääntyminen– Matala-asteinen tulehdus– Kohonneet verensokerit– Univelka voi myös lisätä epäterveellisiä ruokatottumuksia ja vähentää halukkuutta liikuntaan, jolloin paino alkaa nousta.– Todella pitkään jatkuessaan univelka voi myös lisätä psykiatrisia sairauksia, kuten ahdistusta ja masennusta.