Rikolliset joutuivat nöyrtymään – tekstiviestihuijauksia estetään uudella tavalla

Digi · Terhi Piiroinen

Yritykset ja julkisoikeudelliset yhteisöt saattavat lähettää asiakkailleen tekstiviestejä. Vaarana on kuitenkin se, että rikolliset hyödyntävät ominaisuutta omiin tarkoitusperiinsä ja onnistuvat huijaamaan ihmisiä. Nyt eri tahot voivat suojata käyttämiään lähettäjätunnuksia niin, ettei kukaan muu voi lähettää tekstiviestejä suojatuilla tunnuksilla. Suojaus astuu voimaan kolmen kuukauden kuluttua tunnuksen rekisteröinnistä.

Tähän mennessä eri organisaatiot ovat suojanneet jo yli 70 tekstiviestin lähettäjätunnusta. Toisin sanoen rikolliset eivät enää pysty lähettämään huijausviestejä tunnettujen yritysten tai viranomaisten nimissä. Aiemmin huijareiden saama rikoshyöty on arvion mukaan noin 10 miljoonaa euroa. Ensimmäiset lähettäjätunnukset suojattiin viime vuoden lopulla.

– Olemme tyytyväisiä ensimmäisen kolmen kuukauden saldoon, sillä monet keskeiset toimijat kuten Nordea, OP, S-Pankki, Posti, Kansaneläkelaitos, Verohallinto ja Poliisihallitus sekä monet muut julkishallinnon ja yrityselämän toimijat ovat jo suojanneet tunnuksensa, summaa Traficomin johtava asiantuntija Klaus Nieminen.