Ärtyneisyys ja ahdistuneisuus vahingoittavat terveyttä – sydän ikääntyy nopeammin

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Uusi Lontoossa Queen Maryn yliopistossa tehty tutkimus viittaa siihen, että ärtyneet ja jatkuvasti huolehtivat ihmiset ovat alttiimpia sydänoireille. Tutkimus osoitti, että neuroottisiksi luokitellut persoonallisuuspiirteet, kuten liiallinen huolehtiminen ja ahdistuneisuus, olivat yhteydessä sydämen ikääntymisen merkkeihin.

Daily Mail -sivuston mukaan tutkimuksessatarkasteltiin yli 36.000 osallistujan sydämen skannauksia ja havaittiin, että neuroottiset piirteet olivat yhteydessä sydämen ikääntymisen merkkeihin. Tutkimusta johtanut professori Steffen Petersen huomasi, että haitallisia muutoksia sydämessä havaittiin yksilöillä, jotka kärsivät esimerkiksi ahdistuksesta tai masennuksesta.

Elämäntapatekijät eivät vaikuttaneet siihen miten vahvassa yhteydessä mielenterveys oli sydän- ja verisuoniterveyden tukemisessa. Petersen onkin halunnut korostaa sitä miten tärkeässä asemassa mielenterveys ja henkinen hyvinvointi ovat sydämen terveyden kannalta. Neuroottiset piirteet, kuten liiallinen huolehtiminen, stressi, ärtyneisyys ja ahdistuneisuus vaikuttivat miehillä voimakkaammin sydämen terveyteen kuin naisilla.