Asuntomarkkinat murroksessa – neliöhinnoissa selkeä ero aikaisempaan

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Asunnon vaihtaminen pienemmästä suurempaan on nyt aiempaa kannattavampaa. Asunnon vaihtajat voivat hyötyä nykyisestä markkinatilanteesta hintojen laskun seurauksena. Esimerkiksi Helsingissä sijaitsevan 30-neliöisen yksiön ja pääkaupunkiseudun kehyskunnassa sijaitsevan 150-neliöisen omakotitalon välinen hintaero on nyt Tilastokeskuksen neliöhintatilastojen perusteella noin 136 tuhatta euroa, kun se vielä kaksi vuotta sitten oli noin 154 tuhatta euroa.

– Vaikka esimerkiksi ensiasunnoksi ostetun yksiön arvo onkin laskenut viime vuosina, voi nyt silti olla parempi aika vaihtaa suurempaan asuntoon kuin silloin, kun hinnat lähtevät taas nousuun. Pienten asuntojen neliöhinnat ovat toki laskeneet suuria enemmän, mutta kokonaishinta on kuitenkin monin paikoin laskenut enemmän juuri suurissa asunnoissa. Näin välirahaa joutuu maksamaan aiempaa vähemmän pienestä suurempaan vaihtaessa, OP Ryhmän senioriekonomisti Joona Widgrén arvioi.

Pienien asuntojen arvonnousulla ei kuitenkaan pysty maksamaan enää yhtä suurta osaa suuremmasta asunnosta kuin vielä muutama vuosi sitten. Arvonnousun kannalta merkittävää on, milloin pienempi asunto on ostettu.

– Esimerkiksi kaksi vuotta sitten ostetun yksiön joutuu tällä hetkellä todennäköisesti myymään tappiolla. Sen sijaan 10 vuotta sitten ostetun yksiön arvo on kyllä noussut, mutta arvonnousu on kuitenkin selvästi pienempi kuin se olisi ollut pari vuotta sitten myytäessä, Widgrén toteaa.