Kalan suolaaminen ei ole vaikeaa – näin onnistut varmasti

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Kalaruokien puolesta puhuva Pro Kala ry neuvoo ihmisiä ruoanlaitossa. Yhdistys opastaa kalan suolaamisen olevan tuikitärkeää, mutta sen kanssa ei kannata liioitella. Lisäksi sillä on merkitystä minkälaista suolaa käyttää.

– Kun kala on suolattu oikein, sen maku pääsee oikeuksiinsa. Sopiva määrä suolaa korostaa kalan makua, kun taas suolaton kala on mautonta ja liian suolainen maistuu pistävältä. Onnistuneeseen lopputulokseen pääsee kahdella helpolla keinolla: mittaamalla suolan määrän ja käyttämällä oikeanlaista suolaa. Kalalle sopii parhaiten jodioimaton merisuola, sillä jodi tuo kalaan helposti kitkerän sivumaun, Pro Kala ry:stä kerrotaan.

Suolaamiseen tarvittava aika riippuu kalan koosta. Esimerkiksi puolen kilon kirjolohifilee vaatii noin 15–20 minuutin mittaisen kylvyn, nahattomille fileepaloille riittää kymmenisen minuuttia. Omaan makuun sopivan suolausajan oppii kokeilemalla.

Kalalle käytetään noin kymmenprosenttista suolalientä. Se valmistetaan sekoittamalla keskenään litra vettä ja desilitra merisuolaa. Suolattava kala laitetaan sopivan kokoiseen, korkeareunaiseen astiaan ja päälle kaadetaan suolavesi. Kun kala on suolaantunut, se nostetaan pois suolaliemestä ja kuivataan kevyesti vaikkapa talouspaperilla. Sitten kala valmistetaan halutulla tavalla, esimerkiksi paistamalla, grillaamalla tai uunissa kypsentämällä. Suolaliemellä voi maustaa kaikenlaisia kaloja ja se sopii hyvin myös savustettavalle kalalle.