Tutkimus paljasti: Teini-ikäiset haisevat samalta kuin vuohet

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Murrosikä voi vaikuttaa nuoren ominaishajuun. Tämä selviää tuoreesta tutkimuksesta, jossa on arvioitu 18 teini-ikäisen ominaishajuja. Osallistujat olivat 14–18-vuotiaita. Toisessa hajuryhmässä oli saman verran alle kolmevuotiaita taaperoita ja vauvoja.

Asiantuntijat ovat vertailleet imeväisten ja teini-ikäisten kehon hajuja ja osoittaneet tutkimuksessaan, että nuorilla on selkeästi sama haju kuin vuohilla. Lisäksi teinien hajunäytteissä oli juuston, virtsan ja hien tuoksua. Hajunäytteet otettiin kainaloihin ommelluista koepaloista. Vauvojen kainalot haisivat orvokilta ja enemmän hajuvesimäiseltä.

– Kehon hajuilla on erilainen vaikutus kommunikaatioon vanhempien ja heidän jälkeläistensä välillä lasten eri kehitysvaiheissa. Jo pian syntymän jälkeen vauvat oppivat tunnistamaan äitinsä yksilöllisen hajun ja vanhemmat pystyvät tunnistamaan oman vauvansa kehon hajun, joka on parempi kuin muiden vauvojen haju, saksalainen Erlangen-Nürnbergin yliopiston tiimi sanoi.

– Vauvojen tuoksu on miellyttävä ja palkitseva äideille, mikä luultavasti edistää vanhempien kiintymystä. Päinvastoin murrosikäisten lasten kehon hajuja pidetään vähemmän miellyttävinä, eivätkä vanhemmat pysty tunnistamaan omaa lastaan tässä kehitysvaiheessa.