Läpimurto: Hedelmäkärpästen avulla voidaan hidastaa aivokasvainten kasvua

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tutkijat uskovat, että hedelmäkärpäset voivat auttaa estämään aivokasvainten kasvua. Plymouthin yliopiston asiantuntijat ovat pystyneet tunnistamaan aivokasvaimen solut varhaisimmista kasvuvaiheista käyttämällä mallina hedelmäkärpäslaji Drosophilaa.

Työ on auttanut kehittämään ymmärrystä glioomakasvaimista, kuten glioblastoomasta, jonka saavalla on huono eloonjäämisennuste. Se kasvaa nopeasti kehossa ja voi ilmaantua missä iässä tahansa. Kasvaimen oireita ovat vakava päänsärky, oksentelu ja näön hämärtyminen.

– Banaanikärpäsillä tehty tutkimus auttaa ymmärtämään, kuinka aivokasvaimia voi muodostua. Se on avannut tutkimusmahdollisuuksia uusien mahdollisten lääkehoitojen löytämiseksi glioomakasvaimia sairastaville potilaille, tutkimusta johtanut tohtori Claudia Barros sanoi.

– Käyttäen hedelmäkärpästä mallina olemme pystyneet tunnistamaan ja tutkimaan soluja aivokasvaimen muodostumisen alkuvaiheessa aivoissa. Näillä soluilla on silmiinpistävimmät erot aineenvaihdunnassa ja proteiinitasapainossa normaaleihin soluihin verrattuna.

Banaanikärpäset muistetaan biologian tunnilta, kun niiden avulla opeteltiin kromosomien käyttäytymistä. Pienet kärpäset ovat yksi maailman tutkituimmista organismeista.