Hannan lähettämiä viestejä ja kadonneita matkalaukkuja – näin suomalaisia huijataan

Digi · Tim Isokivi

Erilaiset viestien välityksellä ja sosiaalisessa mediassa leviävät huijaukset ovat arkipäivää. Liikenne- ja viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus on viikkokatsauksessaan kertonut, minkälaisilla tavoilla suomalaisia yritetään tällä hetkellä puijata.

Tekstiviestitse leviävässä huijauksessa vastaanottajat ovat saaneet viestejä, joiden lähettäjäksi on merkitty ”Hanna”. Kyse on melko perinteisestä pakettihuijauksesta. Vastaanottajan väitetään saaneen noutopisteeseen paketin, ja mukana on maksukorttitietoja kalastelevalle sivustolle ohjaava linkki.

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt huijauksia Finavian ja muiden lentokenttäyhtiöiden tai pakettikeskusten nimissä. Niissä esimerkiksi väitetään, että myynnissä on noutamatta jääneitä matkatavaroita vain parin euron hintaan. Näissä tapauksissa ihmisiltä yritetään kalastella luottokorttien numeroita.

Liikkeellä on myös aina yhtä yleisiiä huijauksia OmaVeron ja OmaKannan niissä. Viime aikoina huijauksessa on kokeiltu OmaVeron englanninkielistä MyTax-logoa.