Stressi voi pilata terveyden – näin alennat kortisolitasojasi

Lifestyle Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Kortisoli on kehon stressihormoni, jota erittyy lisämunuaisista. Se vaikuttaa moniin kehon toimintoihin, kuten verensokerin säätelyyn, tulehduksen vaimentamiseen ja stressivasteeseen. Liiallinen kortisolin eritys voi aiheuttaa negatiivisia vaikutuksia, kuten unihäiriöitä, painonnousua ja heikentynyttä immuunijärjestelmää.

Tohtori Julie Fratantoni kertoi Poosh-hyvinvointisivustolle tapoja, joiden avulla ihmiset voivat onnistua alentamaan omia kortisolitasojaan ja parantaa näin myös terveyttään.

1. Hyödynnä adaptogeenejä Adaptogeenit, kuten ashwagandha, ginseng, reishi ja rhodiola, auttavat kehoa reagoimaan ja toipumaan stressistä nopeammin. Esimerkiksi rhodiola-karkit voivat olla kätevä tapa nauttia tästä hyödyllisestä kasviperäisestä lisäravinteesta.

2. Nuku tarpeeksi Uni auttaa aivoja ja kehoa toipumaan ja tulemaan vastustuskykyisemmäksi stressille. Aikuisen ihmisen tulisi nukkua seitsemästä yhdeksään tuntiin joka yö.

3. Tee hengitysharjoituksia Lyhyempi sisäänhengitys ja pidempi uloshengitys voivat auttaa rauhoittamaan hermostoa ja vähentämään välittömästi stressin tunteita.

4. Vaali ihmissuhteitasi Vahva sosiaalinen tuki ja ystävien kanssa vietetty aika aittavat suojautumaan stressin negatiivisilta vaikutuksilta.