Poliisi osallistuu kansainväliseen valvontamaratoniin – tehotarkkailu yhteen rikkeeseen

Autot Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomen poliisi osallistuu perjantaista alkaen Euroopan liikennepoliisiverkosto Roadpolin nopeusvalvontamaratoniin. Sen aikana nopeuksia valvotaan tehostetusti vuorokauden ajan lähes 30 maassa, myös Suomessa.

Tehostettu valvonta järjestetään liikenteessä 19.-21. huhtikuuta 2024. Valvonnan painopiste on Poliisihallituksen tiedotteen mukaan kaiken suuruisten ylinopeuksien paljastamisessa. Myös nuorten liikennekäyttäytymistä valvotaan.

Poliisin mukaan 15-24-vuotiaat ovat yliedustettuina liikenneonnettomuuksissa. Kuolemaan johtaneissa liikenneonnettomuuksissa ajankohdat painottuvat perjantain ja lauantain sekä lauantain ja sunnuntain välisiin öihin. Viime vuonna liikenteessä menehtyi 34 alle 25-vuotiasta nuorta, mikä on lähes 20 prosenttia kaikista liikenteessä menehtyneistä.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Heikki Kallion mukaan noin kolmasosaan kuolemanonnettomuuksista liittyy liian suuri tai väärä tilannenopeus. Suuri nopeus aiheuttaa onnettomuustilanteissa huomattavasti alhaisia nopeuksia enemmän vahinkoa.

Nuorten osuus kaikista epäillyistä liikenneturvallisuuden vaarantamisista on 45 prosenttia. Miesten osuus kaikista törkeisiin liikenneturvallisuuden vaarantamiseen liittyvistä epäillyistä on jopa noin 90 prosenttia.