Selvitys: Maaseudun nuoret oppivat elättämään itsensä jo teini-ikäisenä

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Tuoreen selvityksen mukaan haja-asutusalueilla ja maaseudulla asuvat nuoret itsenäistyvät aiemmin verrattuna kaupungissa asuviin nuoriin. Selvityksen tehneen OP:n mukaan haja-asutusalueilla ja maaseudulla asuvilla nuorilla kertyy kesätyöpalkkatuloja myös muita nuoria enemmän. Lisäksi he saavat opinto- ja asumistukea aikaisemmin kuin kaupungissa asuvat nuoret.

Selvitys on toteutettu maksudatan perusteella. Maaseudun nuoret ovat ottaneet käyttöönsä erilaisia maksamisen palveluita jo teini-ikäisenä. Toisin sanoen he maksavat laskuja kaupunkilaisnuoria varhaisemmassa vaiheessa. Yksi syy on opintojen perässä toiselle paikkakunnalle muuttaminen. Toisaalta maaseudulla on aina totuttu tekemään töitä ja itsenäistyminen sekä oman rahan tienaaminen on useimmille nuorille itsestäänselvyys.

– Nuorten talouskäyttäytymisessä on selkeitä eroja kaupunkien ja taajamien sekä haja-asutusalueiden ja maaseudun välillä, OP Ryhmästä kerrotaan ja painottaa, että oman talouden hallinnan taidot ovat tärkeitä kansalaistaitoja ja nuoruudessa opitut taidot luovat tärkeää pohjaa pitkälle aikuisuuteen.