Koivuallergikoille voi tulla tukalat oltavat – myös lepän siitepölyä liikkeellä

Terveys · Tim Isokivi

Suomeen on luvattu kuluvalle viikolle keväistä ja jopa kesäistä säätä. Tämä voi tietää koivuallergikoille tukalia päiviä. Koivun siitepölyä on liikkeellä runsaasti, mikä korostuu vähäsateisen sään vaikutuksesta.

Turun yliopiston siitepölytiedotteen mukaan koivun siitepölyä oli 13. toukokuuta ilmassa runsaasti maan eteläosissa. Maan keskiosissa siitepölymäärät vaihtelivat kohtalaisista runsaisiin. Ennusteen mukaan koivun siitepölyä tulee myös lähipäivinä olemaan ilmassa runsaita määriä koko maassa Pohjois-Lappia lukuun ottamatta.

Myös leppä kukkii maan etelä- ja keskiosissa. Pohjoisosissa kukinta on heikompaa. Siitepölyennusteen mukaan lepän kukinta kuitenkin päättyy lähipäivinä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa, ja sen siitepölymäärien odotetaan jäävän pohjoisosissa vähäisiksi.