Pitkän parisuhteen päättymisestä toipuu hitaasti – näin parisuhdeterapeutti neuvoo

Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Avioero tai pitkäaikaisen parisuhteen päättyminen on yksi elämän haastavimmista kokemuksista. Se voi aiheuttaa syvää surua, epävarmuutta ja identiteettikriisiä. Toipuminen tästä voi olla pitkä prosessi, mutta on mahdollista rakentaa uudelleen merkityksellinen ja onnellinen elämä.

Parisuhdeterapeutti Kate Balestrieri antoi Poosh-hyvinvointisivustolle parhaat neuvonsa erosta toipumiseen.

1. Tunneprosessin hyväksyminen Ensimmäinen askel toipumiseen on tunteiden hyväksyminen. On luonnollista tuntea surua, vihaa, pelkoa ja hämmentyneisyyttä. Näiden tunteiden kieltäminen tai tukahduttaminen voi hidastaa toipumisprosessia. Tunteet ovat osa paranemisprosessia, mutta älä jää vellomaan negatiivisuuteen.

2. Tukiverkosto Ystävät, perhe ja ammattilaiset voivat tarjota arvokasta tukea. Keskustele luotettujen henkilöiden kanssa tunteistasi ja ajatuksistasi. Älä epäröi hakea apua terapeutilta tai tukiryhmältä. Ammattilaiset voivat auttaa sinua käsittelemään tunteitasi ja löytämään uusia näkökulmia tilanteeseesi.

3. Itsestä huolehtiminen Fyysinen ja henkinen hyvinvointi ovat tärkeitä toipumisessa. Huolehdi itsestäsi nukkumalla riittävästi, syömällä terveellisesti ja liikkumalla säännöllisesti. Henkisen hyvinvoinnin kannalta on tärkeää löytää aikaa rentoutumiseen ja itselle mieluisiin aktiviteetteihin. Harrastukset ja uudet kiinnostuksen kohteet voivat tuoda iloa ja merkitystä elämään.

4. Itsetutkiskelu ja henkilökohtainen kasvu Mieti, mitä olet oppinut itsestäsi ja suhteestasi. Tämä voi auttaa sinua ymmärtämään paremmin tarpeitasi ja toiveitasi tulevaisuudessa. Henkilökohtainen kasvu voi myös tarkoittaa uusien taitojen oppimista, jotka vahvistavat itsetuntoa ja itseluottamusta.