Tekoälyn ääni muistutti liikaa Scarlett Johanssonia – näyttelijä puuttui asiaan

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tekoäly-yhtiö OpenAI:n ChatGPT-virtuaaliavustajaan on tulossa mahdollisuus keskustella tekoälyäänen kanssa. Yksi äänivaihtoehdoista on kuitenkin poistettu, sillä se muistutti liikaa näyttelijä Scarlett Johanssonin ääntä. Näyttelijä vaati itse äänen poistamista käytöstä.

Scarlett Johansson kertoo tiedotteessa saaneensa viime syyskuussa tarjouksen, jossa hänet haluttiin palkata GhatGPT 4.0 -järjestelmän ääneksi. Johansson kertoo pohtineensa asiaa ja kieltäytyneensä henkilökohtaisista syistä. Tähden mukaan hänen lähipiirinsä huomautti myöhemmin ChatGPT:n tuoreen demon Sky-äänen kuulostavan aivan häneltä.

Johansson kertoo olleensa järkyttynyt OpenAI:n uusimmasta demosta. Tähden mukaan OpenAI:n toimitusjohtaja Sam Altman oli vielä paria päivää ennen julkaisua ottanut yhteyttä hänen agenttiinsa ja pyytänyt harkitsemaan tarjousta uudelleen. Demo oli kuitenkin jo julkaistu, ennen kuin Johansson ehti vastaamaan viestiin.

Johanssonin asianajaja otti yhteyttä Altmaniin ja pyysi häntä kertomaan yksityiskohtaisesti, kuinka Sky-ääni oli luotu. Näyttelijän mukaan OpenAI suostui lopulta vastahakoisesti poistamaan Sky-äänen. Altman kiisti The Verge -sivustolle tarkoituksena olleen, että ääni muistuttaisi Johanssonia.

– Joudumme näinä aikoina kamppailemaan deepfake-väärennösten kanssa ja suojelemaan omaa näköisyyttämme, työtämme ja identiteettiämme. Siksi nämä kysymykset tarvitsevat mielestäni selkeitä vastauksia, Johansson kertoi tiedotteessaan.