Muista nämä asiat grillatessasi kesällä – rasvapalo voi levitä nopeasti

Koti & Asuminen · Tim Isokivi

Grillaaminen on olennainen osa Suomen suvea. Grillikautta korkatessa on syytä muistaa muutama turvallisuusseikka. Tulipalo voi nimittäin levitä salakavalan nopeasti grillistä kuivilla ilmoilla, muistuttaa vakuutusyhtiö LähiTapiola tiedotteessaan.

– Ensimmäiseksi on hyvä varmistaa, että grilli on puhdistettu ja huollettu asianmukaisesti. Grillin pohjalle kerääntyneet rasva ja ruoantähteet voivat aiheuttaa yllättävän nopeasti leimahtavan rasvapalon, joka voi etenkin tuulisella säällä levitä herkästi, kertoo LähiTapiolan ennaltaehkäisypalveluiden kehityspäällikkö Jussi Riikonen.

Grillin lähettyville on hyvä tuoda jo varotoimenpiteenä sammutusväline ja muistaa, ettei rasvapaloa pidä yrittää sammuttaa vedellä. Grilli täytyy siirtää niin kauas rakennuksista, ettei mahdollinen palo pääse leviämään. Grilliä ympäröivän nurmikon voi myös kastella esimerkiksi vesiletkulla etukäteen.

Sammutusvälineenä paras on sammutin, sillä sammutuspeite ei aina riitä tukahduttamaan paloa. Grilliä ei tule milloinkaan jättää valvomatta. Maastopalovaroituksia kannattaa seurata, sillä sen ollessa voimassa esimerkiksi kertakäyttögrillien käyttö on kiellettyä.

Toukokuu oli ilmatieteen laitoksen mukaan suuressa osassa maata selvästi tavanomaista kuivempi. Maastopalo syttyy usein vahingossa huolimattomuuden tai varomattomuuden vuoksi. Yksi yleisimpiä syttymissyitä ovat nuotiot ja grillit.