Miten tämä on mahdollista? Varas vei taideteoksia vuosien ajan – kahden miljardin arvosta

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Ranskalainen Stéphane Breitwieser on kirjailija Michael Finkelin mukaan ehkä menestynein ja tuottelias koskaan elänyt taidevaras. Euroopassa kulkenut Breitweiser harrasti rikoksia ja varasti korvaamattomia taideteoksia vuosien 1994-2001 välillä. Hän onnistui anastamaan museoista, gallerioista ja huutokaupoista yhteensä yli 300 teosta, joiden yhteisarvo on yli kaksi miljardia euroa.

Hän oli varustautunut ainoastaan Sveitsin armeijan veitsellä. Hän toimi impulsiivisesti ilman monimutkaisia suunnitelmia. Juonessa oli mukana hänen tyttöystävänsä Anne-Catherine Kleinklaus, joka auttoi teosten salakuljettamisessa ja oli väijyssä. Häikäilemätön taidevaras toimi keskellä kirkasta päivää vartijoiden nenän edessä – kunnes lopulta kaikki meni karmealla tavalla pieleen.

Breitweiser rakasti kuitenkin syvästi kokoelmaansa, jota säilytettiin hänen äitinsä ullakkohuoneessa, Itä-Ranskassa. Flinkelin kirjoittama, kiehtova kertomus vie syvälle mestarivarkaan outoon ja pakkomielteiseen maailmaan ja paljastaa yksityiskohtia huikealla kuvailulla. Mestarivaras-kirja on ilmestynyt nyt myös suomeksi Otavan kustantamana ja siinä kerrotaan maailman röyhkeimmän taidevarkaan tositarina pikkutarkasti.