Tutkimus: Vaalit voivat tehdä ihmisen sairaaksi

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Uuden tutkimuksen mukaan terveydenhuollon palvelujen kysyntä nousee vaalikampanjoiden aikana. Taiwanissa tehty tutkimus viittaa siihen, että ihmiset hakeutuvat terveydenhoitoon 19 prosenttia enemmän merkittävien poliittisten kampanjoiden aikana. Etenkin ihmisten rintakipu, maha-suolikanavan sairaudet ja fyysiset vammat lisääntyivät tutkimuksen mukaan huomattavasti.

Tutkijat väittävät, että sairaudet johtuivat äänestäjien valinnasta aiheutuneesta stressistä ja ahdistuksesta. Lisäpontta oireiluun tuovat mediaympäristö sekä poliittiset mainokset ja kampanjat. Tutkijat ounastelevat nyt, että tilannetta tulisi kuvata omin termein, kuten vaalioireyhtymä tai vaalien stressihäiriö.

– Tuloksemme viittaavat siihen, että kansallisten vaalien kampanjat lisäsivät terveydenhuollon käyttöä ja menoja 17 prosentista 19 prosenttiin. Kohonnut terveydenhuollon käyttö tapahtui vain kampanjan aikana, eikä se jatkunut vaalien jälkeen, tutkijat kirjoittivat Health Economics -lehdessä Daily Mailin mukaan.