Espanjansiruetanat kiusana Tuusulassa – kunnalta ilmaisia etanasyöttejä

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Espanjansiruetanat ovat viljelyksille ja kaupunkiluonnolle erittäin haitallisia. Ne tuhoavat nopeasti puutarhan istutuksia ja viljelysten satoa. Etanoiden torjumiseksi esiintymisalueet kannattaa pitää kasvillisuudesta matalana ja siistiä pois mahdolliset piilo- ja talvehtimispaikat kuten risukasat.

Ongelmalliset haitallisiin vieraslajeihin kuuluvat espanjansiruetanat ovat tuttu näky etenkin Tuusulan Jokelassa. Siruetanoiden hävitykseen tarvitaan niin kunnan kuin asukkaidenkin toimia. Paras aika kerätä etanoita on iltamyöhästä aamuhämärään, jolloin etanat liikkuvat aktiivisimmin. Kostea ja sateinen sää on etanoiden mieleen.

Tuusulan kunta jakaa Jokelan kirjastossa ilmaisia etanasyöttipakkauksia. Sen voi noutaa täyttämällä etukäteen lomakkeen 11. kesäkuuta mennessä. Pakkauksia on jaossa rajoitettu määrä. Lisätietoa löytää täältä.

Tunnistat espanjansiruetanan seuraavista tuntomerkeistä: Espanjansiruetana kasvaa 7–14 cm:n pituiseksi, sen väritys voi vaihdella oranssinpunaruskean ja ruskean sävyistä melkein mustaan, nuorilla etanoilla voi olla tummia pitkittäisjuovia kyljissä, hengitysaukko on kilven puolivälin etupuolella, selkä on harjaton ja kupera, päältä häntäpää on pyöreäreunainen ja jalan reunassa on tummat pystyviivat.