Onko kyse ihastumisesta vai rakastumisesta? Näin erotat ne toisistaan

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Uuden ihanan ihmisen tavatessa voi ihastua niin voimakkaasti, että tulee heti ajateltua kyseisen henkilön olevan se oikea. Välillä kyse voi kuitenkin olla pelkästä ihastumisesta, joka menee ohi ajan saatossa eikä muutukaan rakkaudeksi.

Asiantuntijoiden mukaan ihastus ja rakkaus voivat tuntua samankaltaisilta sillä molemmat vapauttavat aivoissa samoja neurokemikaaleja, kuten oksitosiinia, dopamiinia ja adrenaliinia. Adrenaliini on yleensä voimakkaammin läsnä ihastuksen aikana kuin rakkauden.

Ihastus voi kuitenkin monissa tapauksissa kehittyä rakkaudeksi ajan myötä, kun pariskunta oppii tuntemaan toisensa paremmin, löytää yhteisiä arvoja ja opettelee ratkaisemaan konflikteja yhdessä. Tämä prosessi vaatii molemminpuolista sitoutumista ja aikaa.

Ihastumiseen kuuluu yleensä toisen henkilön pakonomainen jatkuva ajatteleminen, intensiiviset tunteet, voimakas fyysinen vetovoima ja se voi perustua myös pelkästään fantasioihin ilman, että mitään tapahtuu. Rakkaudessa on Cosmopolitan-lehden mukaan kyse syvästä emotionaalisesta yhteydestä, luottamuksesta, molemminpuolisesta kunnioituksesta ja ennen kaikkea sitoutumisesta toiseen.