Tutkimus: Nuorten aikuisten masennusoireet liittyvät keski-iän muistiongelmiin

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

American Academy of Neurology -lehden mukaan pitkittyneitä masennusoireita nuorella aikuisiällä kokeneet omaavat keski-ikäisenä muita huonommat muisti- ja ajattelutaidot. Oireet korostuivat tummaihoisella väestöllä tutkimustiedon mukaan.

– Dementiaan johtavat prosessit alkavat kauan ennen kuin taudin merkit tulevat näkyviin, ja aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että tummaihoisilla aikuisilla on suurempi riski sairastua dementiaan kuin vaaleihoisilla aikuisilla, sanoi tutkimuksen kirjoittaja Leslie Grasset Bordeaux’n yliopistosta Ranskasta.

Tutkimukseen osallistui 3.117 vapaaehtoista ja osallistujien masennusoireita arvioitiin viiden vuoden välein 20 vuoden ajan. Tutkijoiden mukaan masennusoireiden lisääntyminen voi johtua sosioekonomisten resurssien, kuten asumisen ja tulojen, sekä terveydenhuollon ja hoidon saatavuuden eriarvoisuudesta, EurekAlert raportoi.