Testissä Jabra Elite 10 -nappikuulokkeet – erittäin hyvä melunvaimennus

Digi Viihdeuutiset · Stara.fi

Viime vuosina kilpailu langattomien nappikuulokkeiden genressä on käynyt kuumana. Samaan aikaan mukaan on tullut vastamelutoiminto, joka erottelee hyvin tuotteita toisistaan painon, äänenlaadun ja käyttömukavuuden lisäksi. Nyt Staran testissä ovat Jabra Elite 10 -nappikuulokkeet.

Tällä hetkellä kaupoissa 199 euron hinnalla myytävä tuote osoittaa heti laatunsa, kun ensimmäinen testiympäristö on lentokoneen matkustamo. Jabra pesee monet kilpailijansa selvästi paremmalla vastamelutoiminnolla. Myös Android-laitteeseen liittäminen sujui poikkeuksellisen nopeasti, kun puhelimessa oli jo valmiiksi ladattuna Jabran oma Sound+ -sovellus. Sillä kuulokkeiden hallinta ja ominaisuuksien säätäminen onnistuvat kätevästi. Tämä käytön helppous on selkeä etu verrattuna moniin kilpailijoihin.

Jabra Elite 10 toimitetaan tuttuun tapaan lataavan kotelon kanssa, mutta ilman sitäkin virran luvataan rittävän vastamelulla kuusi tuntia ja ilman sitä kahdeksan tuntia. Kotelon kanssa 21 tuntia ja 28 tuntia. Kuulokkeet sisältävät Dolby Atmos -kokemuksen, johon liittyy myös Dolby Head Tracking -toiminto. Tämä Dolby Spatial Sound on hauska tuttavuus myös musiikkia kuunnellessa, sillä ominaisuus seuraa odottamattoman hyvin kuulijan pään liikkeitä. Samalla äänikirjaan saatiin hämmentävää tilan tuntua. Toiminnon tehokkaaseen testaamiseen olisi kuitenkin tarvittu Atmos-sisältöä ja 360 asteen äänikuvaa. Vielä tässä vaiheessa ei keksitty miksi tämä toiminto olisi tärkeä.

Kuulokkeiden mukana toimitetaan eri kokoisia geelisovittimia, joten omaan korvaan sopiva löytynee varsin hyvin pakkauksessa toimitettujen pohjalta. Testissä huomattiin, että jostain syystä kova tuuli tunkeutuu varsin helposti kuuntelijan korvaan sovittimesta huolimatta. Tämä huomattiin sekä skuuttia ajaessa että ulkona tuulisella säällä. Kuulokkeen kolmen mikrofonin ansiosta vastamelu tuottaa kuitenkin hyvän lähtökohdan esimerkiksi musiikin kuunteluun ja puheluiden soittamiseen sekä etäkokouksiin. Hear through -toiminnolla kuulija kykenee kuulemaan ympäristön äänet paremmin.

Laitteen äänenlaatu ei kilpaile alansa parhaiden kanssa, mutta on hyvää keskitasoa. Sovelluksen kautta taajuuksia saa korjattua omaan korvaan sopivaksi, mikä parantaa kokemusta. Kuitenkin varsinkin alapään taajuudet jäävät genren kärjestä. Kuulokkeet painavat vain 5,7 grammaa ja kotelokin 46 grammaa, joten kokoa ja painoa ei ole liikaa. Hinta-laatu -suhteelta Jabra Elite 10 on hyvää keskitasoa.