Suomalaiset palauttivat viime vuonna ennätysmäärän pulloja ja tölkkejä

Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomessa rikottiin viime vuonna uusi ennätys. Suomalaiset palauttivat viime vuonna yhteensä yli 2,2 miljardia juomapakkausta, mikä on enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Asiasta kertoi Suomen Palautuspakkaus (Palpa) tiedotteessaan.

Palautettujen pantillisten juomapakkausten määrä kasvoi vuonna 2023 lähes 39 miljoonalla pakkauksella edellisvuodesta. Suosituin pakkaustyyppi oli tölkki, joita palautettiin yli 1,4 miljardia kappaletta. Pantillisia muovipulloja palautettiin yli 662 miljoonaa ja lasipulloja 125 miljoonaa.

– Uuteen ennätykseen kannattaa aina olla tyytyväinen ja se on merkki suomalaisten halusta panna pullot ja tölkit kiertämään. Toisaalta se myös kertoo toimivasta juomapakkausten kierrätysjärjestelmästä, kertoo tiedotteessa Palpan johtaja Tommi Vihavainen.

Jokainen suomalainen palautti automaattiin viime vuonna keskimäärin 392 juomapakkausta. Alueittain tarkasteltuna ja asukasmäärään suhteutettuna eniten pulloja ja tölkkejä palautettiin Lapissa, noin 527 juomapakkausta asukasta kohden. Vähiten juomapakkauksia palautettiin Ahvenanmaalla, jossa luku oli 298 asukasta kohden.

Kunnittain tarkasteltuna ahkerimmin juomapakkauksia palautettiin asukaslukuun nähden Utsjoella, Kittilässä ja Kolarissa. Isoista kaupungeista vähiten pakkauksia palautettiin Espoossa, jossa määrä oli 307 asukasta kohden.