Tiesitkö? Tästä syystä STOP-merkki on kahdeksankulmio

Autot Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Stop-merkki on lähes koko maailmassa kahdeksankulmion muotoinen. Punaisen ja valkoisen värinen liikennemerkki siis erottuu hyvin muista merkeistä, joista suuri osa on joko pyöreän tai kolmion muotoisia. Moni ei kuitenkaan todennäköisesti tiedä, mistä muoto juontuu.

Jeopardy-tietovisan neljästi voittanut Alex Schmidt kertoo tuoreella Instagram-videollaan stop-merkin yllättävistä taustoista. Ensimmäiset stop-merkit olivat Yhdysvalloissa neliön muotoisia. Muoto ja väri kuitenkin vaihteli liikennemerkin levitessä Detroitista muihin kaupunkeihin.

Idea kahdeksankulmaisesta stop-merkistä syntyi vuonna 1923 Mississippi Valley Association of State Highway Departments -viranomaistahon toimesta. Viranomaiset päättelivät, että mitä suurempi määrä kulmia liikennemerkissä oli, sitä suuremmasta vaaran tasosta se viestitti.

Kahdeksankulmainen stop-merkki levisi muihin osavaltioihin. Lopulta nykymallinen liikennemerkki levisi myös Yhdysvaltojen ulkopuolelle. Suomessa merkki oli vuosina 1957-1971 kahdeksankulmion muotoinen, mutta sen keskiössä oli stop-tekstin sijaan musta käsi punaisen kolmion sisällä.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.