Alkoholi vaikuttaa aivoterveyteen – nuoret miehet suurin riskiryhmä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Alle 50-vuotiaiden aivoinfarktit ovat tutkimusten perusteella yleistyneet osin tuntemattomista syistä. Peräti 33-50 prosenttia nuorten aivoinfarkteista toteutuu syistä, joita ei tiedetä, eivätkä ne selity perinteisillä riskitekijöillä. Sen sijaan se tiedetään, että kännääminen lähes kolminkertaistaa aivoinfarktin riskin nuorilla miehillä.

HUS Helsingin yliopistollisesta sairaalasta johdettu laaja kansainvälinen tutkimus osoitti, että naisilla vastaavaa riskin nousua ei havaittu. Alkoholin käyttö luokitellaan runsaaksi, jos mies juo yli 14 annosta viikossa tai yli 6 annosta, eli yhden viinipullon kerrallaan vähintään kahdesti kuukaudessa.

Tutkimuksessa oli mukana 540 alle 50-vuotiasta, jotka olivat hiljattain saaneet salasyntyisen aivoinfarktin, sekä 540 samanikäistä verrokkihenkilöä 19 sairaalasta eri puolilta Eurooppaa. Tutkimuksessa kerättiin laajasti tietoja tutkittavien aiemmista perussairauksista, elämäntavoista ja sukutaustasta.