Panimojen mäski viimein hyötykäyttöön – suomalaiskeksintö ratkaiseva

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet tavan hyödyntää panimoteollisuuden sivutuotteita. Panimotoiminnassa syntyvää mäskiä voidaan käyttää hyödyllisten elintarvikkeiden valmistuksessa. Tiedotteen mukaan kyseessä on kestävä ratkaisu.

Prabin Koirala maatalous-metsätieteellisestä tiedekunnasta kertoo väitöskirjatutkimuksessaan maitohappobakteerihapatteiden sopeutuvan tehokkaasti mäskiin. Käyneen mäskin lisääminen vehnäleipään paransi esimerkiksi leivän rakennetta ja kuitupitoisuutta. Käyneen mäskin osoitettiin myös edistyvän suoliston terveydelle hyödyllisten aineiden tuotantoa.

– Lisäksi tulokset ovat linjassa kiertotalouden periaatteiden kanssa, sillä menetelmä vähentää elintarviketeollisuuden sivutuotteiden ja jätteen määrää sekä edistää terveellisten ja kuitupitoisten elintarvikkeiden kehittämistä, Koirala kertoo tiedotteessa.

Elintarviketeollisuuden sivutuotteet voidaan muuntaa käyttökelpoisiksi raaka-aineiksi maitohappobakteerien käymisellä. Tiedotteen mukaan elintarvikevalmistajat saavat käyttöönsä tuotteiden laatua ja terveyshyötyjä lisäävän kestävän ainesosan.