Hätäkeskuslaitos: Toimi näin myrskyn aiheuttamissa tilanteissa

Koti & Asuminen Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Myrskyt aiheuttavat tuhoja ja ongelmia kesäisinkin. Kesämyräkät voivat edetä yllättäen ja nopeasti. Hätäkeskuslaitos on ohjeistanut, miten myrskyn aiheuttamiin hätätilanteisiin voi varautua ja milloin on syytä soittaa hätänumeroon.

Sähkökatkoa tai kaatunutta puuta ei välttämättä luokitella hätätilanteiksi. Hätänumeroon 112 soitetaan vain kiireellisissä hätätilanteissa, joissa paikalle on hälytettävä poliisin, pelastuksen ja ensihoidon kaltaisia turvallisuusviranomaisia. Sähkökatkoihin liittyvät tiedustelusoitot eivät kuulu hätänumeroon.

Sähkölinjan päälle kaatuneesta puusta tulee ilmoittaa sähkölaitokselle. Jos puusta aiheutuu tai voi aiheutua vaaratilanteita, tulee yhteyttää ottaa hätänumeroon. Mikäli vaaraa ei ole, vastaa puusta esimerkiksi kaupunki, kunta, urakoitsija tai maanomistaja.

Hätänumeroon soittamisessa esiintyä ongelmia puhelinverkon häiriöiden aikana. Tällöin kannattaa käynnistää puhelin uudelleen, ohittaa pin-koodi ja soittaa 112, jolloin puhelin hakee toimivan verkon. Hätänumeron ollessa ruuhkautunut puhelua ei kannata katkaista, vaan odottaa linjalla.

Onnettomuuden tai vaaratilanteen tien päällä näkevän ei tule ajaa ohi. Kun hätäilmoitus tehdään onnettomuuspaikalla, välittyy hätäkeskukselle tarkka sijainti ja tiedot tilanteesta. Näin paikalle saadaan tarkoituksenmukaisin apu.

Puhelimeen on syytä ladata 112 Suomi -mobiilisovellus. Sovelluksen kautta yhteyden saa esimerkiksi Tienkäyttäjäin linjalle, johon ilmoitetaan maanteillä tapahtuvat ja liikenteelle vaaraa aiheuttavat ongelmat. Sovelluksen kautta annetaan myös sijaintiin perustuvia tieliikenteen häiriötiedotteita ja mahdollisia vaaratiedotteita.