Suomalaiset rakastavat leipomista – nuoret ja onnelliset innokkaimpia kotileipureita

Asuntosäätiön tuoreen tutkimuksen mukaan jopa puolet suomalaisista leipoo kotona vähintään kerran kuukaudessa. Viikoittain leipovia on noin 17 prosenttia. Erityisen aktiivisia ovat 18-24 -vuotiaat, joista peräti kolme viidestä leipoo säännöllisesti.

MAINOS ALKAA
MAINOS LOPPUU

Leipominen näyttää liittyvän vahvasti hyvinvointiin. Kaksi kolmesta itsensä hyvin onnelliseksi kokevasta leipoo vähintään kuukausittain. Asuntosäätiön viestintäjohtaja Johanna Otranen kuvailee leivontaa helposti lähestyttäväksi ja palkitsevaksi tavaksi viettää aikaa yksin tai yhdessä läheisten kanssa.

Suosituimpia leivonnaisia ovat suomalaiskodeissa makeat ja suolaiset piirakat sekä sämpylät. Kakkuja ja pullaa leivotaan lähes yhtä innokkaasti, mutta hapanjuurileipää valmistaa mieluiten vain noin viidennes vastaajista.

Alueellisia eroja kyselyn perusteella kuitenkin löytyi. Lapissa ja Kainuussa leivotaan keskimääräistä enemmän pullaa ja leipää, Satakunnassa sämpylöitä, ja Keski-Suomessa sekä Satakunnassa innostutaan myös kekseistä. Nuorten ehdoton suosikki ovat suolaiset piirakat, kun taas yli 55-vuotiaat leipovat eniten sämpylöitä.

Tutkimus perustuu Asuntosäätiön Kotionnellisuus-kyselyyn, joka toteutettiin kesällä 2025. Siihen osallistui yli 1.400 suomalaista eri puolilta maata, ja siinä tarkastellaan asumisen ja arjen tapojen yhteyttä onnellisuuteen.

Voit lukea Starassa myös lisää tähän kyseiseen artikkeliin liittyvistä aiheista, kuten tai laajemmin aihealueesta Koti & Asuminen Lifestyle Ruoka Viihdeuutiset.