Euroopan paras kaakao – tätä varten täytyy matkustaa Unkariin

Kaakao on suomalaistenkin pakkaspäiviin kuuluva lämmin juoma. Perinteisesti se valmistetaan kaakaojauheesta, maidosta tai vedestä. Joskus siihen lisätään myös sokeria. Kaakaojauhe puolestaan syntyy kaakaopavuista.

MAINOS ALKAA
MAINOS LOPPUU

Kaakaota on juotu pitkään Keski- ja Etelä-Amerikassa jo ennen Euroopan valloittamista. Kaakaosta tuli suosittu juoma Euroopassa jo 1600-luvulla, aluksi ylellisenä herkkuna yläluokalle. Kaakaota voidaan valmistaa monella eri tavalla.

Espanjassa muistuttaa vanukasta

Yksinkertaisimmillaan se on kevyt juoma, jossa kaakaojauhe sekoitetaan kuumaan maitoon tai veteen. Kuitenkin Italiassa ja Espanjassa kaakao on usein hyvin paksua ja muistuttaa lähes juotavaa suklaavanukasta. Joissain resepteissä käytetään tummaa suklaata kaakaojauheen sijaan, jolloin juomasta tulee täyteläisempi ja intensiivisempi.

Pinnalle laitetaan usein kermavaahtoa tai vaahtomaitoa. Jos kuitenkin haluaa maistaa Euroopan parasta kaakaota, on matkustettava Budapestiin. Unkarin pääkaupunki on tuoreen eurooppalaisen vertailun mukaan noussut koko maanosan parhaaksi kaakaokaupungiksi.

Budapestissa kaakao on yleensä huomattavasti tavallista kaakaota sakeampaa, syvän suklaista ja selvästi makeaa. Se tarjoillaan usein pienessä kupissa ja on tarkoitettu hitaasti nautittavaksi. Päälle lisätään reilu kerros paksua kermaa, Lit Mag uutisoi DFDS-lauttayhtiön tekemän kyselyn perusteella.

Budapestin kahvilakulttuuri on eläväinen ja vahva edelleen nykypäivänä. Monet vanhat kahvilat vaalivat perinteisiä reseptejä, joissa kaakao tehdään käsityönä.

Voit lukea Starassa myös lisää tähän kyseiseen artikkeliin liittyvistä aiheista, kuten , tai laajemmin aihealueesta Matkailu.