Tiziano Ferro

Haastattelut · Stara.fi

Stara tapasi äärimmäisen hyväntuulisen Tiziano Ferron Milanossa hänen uuden Nessuno è solo -albuminsa julkaisujuhlissa. Virvoitusjuomaa nauttiva rento italialaistähti iloitsi levynsä julkaisusta ja toivoi sen saavan hyvän vastaanoton maailmalla. Hänen levyjään on myyty maailmalla yhteensä yli 3,5 miljoonaa kappaletta.

Tizianon matka latinomusiikin kärkinimien joukkoon on ollut pitkä. Latinan kaupungissa vuoden 1980 helmikuussa syntynyt Tiziano Ferro tunsi vetoa musiikkiin jo lapsena.

– Seitsemänvuotiaana pyysin äitiäni ostamaan minulle kitaran. Menin soittimeni kanssa konservatorioon opettelemaan kitaransoittoa, mutta siirryin pian pianoon ja rumpuihin. Aluksi en haaveillut artistin, vaan säveltäjän urasta, sillä tuotin jo tuolloin itse omat kappaleeni, Tiziano kertoo Staralle.

– Yksi uuden albumini kappaleista on itse asiassa ensimmäinen koskaan säveltämäni kappale. Löysin nimittäin äskettäin nauhan, jonka olin tehnyt jo vuonna 1987. Nauhalla minä laulan tuon kappaleen ollessani vasta seitsemänvuotias!

Lahjakkaalla pikkupojalla oli siis musiikin tekeminen hallussa jo lapsena. Tosin ensimmäisen kappaleen aihepiiri erosi hieman tavallisesta lasten ajatusmaailmasta.

– Tuossa kappaleessa lauloin jo pikkupoikana ”Älä katso minua noin, kuin joku olisi surmannut parhaan ystäväsi”. En ole varma, mutta taisin olla tuolloin erittäin vihainen elämälleni, Tiziano Ferro nauraa hyväntuulisena.

Kaksoiselämää

Musiikki on ollut aina Tizianolle selvä uravalinta, mutta nuorempana hän joutui salaamaan sen vanhemmiltaan, koska pelkäsi heidän reaktiotaan. Salailua jatkui vuosikausia.

– En olisi voinut kuvitella päivääkään ilman musiikkia, mutta pelkäsin, että vanhempani voisivat säikähtää uravalintaani. Siksi menin yliopistoon opiskelemaan tekniikkaa. Elin tuolloin eräänlaista kaksoiselämää. Toinen minäni opiskeli tekniikkaa ja toinen säästi rahaa, jotta olisin voinut maksaa studiot, joissa tein demojani.

– Sain lopulta säästettyä rahaa demoihini, joiden kanssa kuljin levy-yhtiöissä. Onnekseni EMI halusi lopulta tehdä kanssani levytyssopimuksen.

Tizianon uran alkuvaiheesta tuli lopulta perinteinen tuhkimotarina, jossa sinnikäs työ ja itseensä uskominen palkittiin kansainvälisellä menestyksellä. Ennen levytyssopimusta Ferro haki kuitenkin kokemusta myös musiikkialan kilpailuista.

– Yritin päästä San Remon musiikkifestivaalille, mutta en päässyt mukaan. Seuraavana vuonna pääsin finaaleihin saakka, mutta en taaskaan päässyt mukaan varsinaiseen tapahtumaan.

Vaikka menestystä ei kilpailuista tullut, Tiziano tapasi kisan tiimellyksessä tuottajakaksikon, joiden kanssa ovet popmaailman aukesivat. Matkassa oli siis ripaus onnea.

– Olen ollut hyvin onnekas. Ymmärrän, että siihen sisältyy myös paljon työtä ja koska olen tehnyt lähes kaiken yksin, en ole ehtinyt juuri rentoutua. Pitää ottaa riskejä ja panostaa lahjakkuuteensa, mutta minusta onnella on kuitenkin aina tärkeä osuus elämässämme ja olenkin ollut mielestäni hyvin onnekas.

Anteeksipyynnöllä kansainväliseksi tähdeksi

Tiziano Ferro löi itsensä kansainvälisesti läpi jo esikoissinglellään Perdono, joka sai hyvin radiosoittoa myös Suomessa. Vuonna 2001 julkaistusta hitistä tehtiin eri maihin peräti viisi kieliversiota, mikä oli jo artistin itsensäkin mielestä hieman liikaa.

– Levytin Perdono -kappaleen peräti viidellä eri kielellä! Lauloin sen italiaksi, espanjaksi, portugaliksi, englanniksi ja ranskaksi. Muistan kuinka markkinointikeikkojen loppupuolella olin todella sekaisin, koska osasin puhua vain kahta noista kielistä – italiaa ja englantia. Silloin kieltäydyin jatkamasta, koska en muistanut konserteissa enää oman kappaleeni sanoja. Sen jälkeen aloin opiskella espanjaa yliopistossa Meksikossa.

– Nykyisin kirjoitan kappaleeni vain italiaksi ja espanjaksi, koska minun pitää todella tuntea kieli, jolla kommunikoin. Kielten erot eivät ole kovin suuria ja nyt kirjoitan myös espanjankielisiä säkeistöjä. Mielestäni uudet kappaleet eivät ole vain käännöksiä vaan omia itsenäisiä teoksiaan. Perdonon laulaminen viidellä kielellä oli suorastaan hullua, Tiziano Ferro tunnustaa Staralle.

Perdono -esikoishitin nimessä pyydetään anteeksi, mutta mitä?

– En oikeastaan tiedä. Minun on hyvin luonnollista pyytää anteeksiantoa silloin kun olen pahoillani. Olen erittäin vuorovaikutteinen ihminen mitä tulee ihmis- ja perhesuhteisiin. Jos jollain on kanssani eriävä mielipide, kuuntelen häntä ja voin jopa muuttaa mieleni. Kuulun niihin ihmisiin, jotka voivat pyytää anteeksi, kun tuntevat sen oikeaksi. Usein ei ole kovin helppo pyytää anteeksi, ja kappale kertookin siitä kuinka voi avata sydäntään ja myöntää olleensa väärässä.

Tiziano sanoi vuosia sitten eräässä haastattelussa, että musiikki on hänen suurin rakkautensa. Toiselle sijalle nousevat kuitenkin hieman perinteisemmät rakkaat.

– Ehkä perheeni, koska en ole juuri nyt suhteessa kenenkään kanssa. Minusta perhearvot ovat hyvin tärkeitä ja vartuin voimakkaan yhtenäisessä perheessä. Minulla on ollut aina hyvin vahva suhde vanhempiini, Tiziano Ferro tunnustaa.

Nuoresta pitäen itsenäinen artisti on asunut jo vuosia kaukana kotoaan, mutta silti henkisesti lähellä perhettään ja ystäviään.

– Italiassa miehet asuvat usein vanhempiensa luona kunnes ovat yli kolmikymppisiä tai menevät naimisiin. Minä olen ollut aina hyvin itsenäinen, joten muutin Meksikoon nuorena ja asun tällä hetkellä Lontoossa. Sydämeni on kuitenkin aina Italiassa ystävieni ja perheeni luona. Vaikka olen kaukana, tunnen että yhteytemme on vahva. Fyysinen etäisyys ei ole koskaan ollut minulle ongelma.

”Eristin itseni musiikkibisneksestä!”

Tiziano Ferron uusinta Nessuno è Solo –albumia on saatu odottaa neljä vuotta edellisen albumin jälkeen. Kiertueet ja musiikin kirjoittaminen ovat pitäneet tähden kuitenkin kiireisenä.

– Edellinen albumi menestyi upeasti Italiassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Vietin ensimmäisen vuoden Italiassa kiertueella ja markkinoimassa levyä. Sitten muutin Meksikoon ja aloitin saman kierroksen Latinalaisessa Amerikassa; Meksikossa, Argentiinassa, Venezuelassa, Brasiliassa ja Puerto Ricossa. Sitä kesti puolitoista vuotta. Samalla kirjoitin kuitenkin uutta materiaalia.

– En halunnut kokea paineita levy-yhtiöni puolelta siitä, että he haluavat julkaista uuden levyn. Otin oman aikani, koska mielestäni musiikin tulee olla herkkää ja haluan pitää kirjoitusprosessini neitseellisenä, joten eristin itseni musiikkibisneksestä. Siksi aikaa kului, mutta nyt olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen.

Uuden albumin ensimmäinen single Stop! Dimentica oli haastatteluhetkellä peräti kolmen Italian listan ykkössijalla. Kappaleen musiikkivideossa on mukana myös suomalaista osaamista, sillä videon on ohjannut Antti Jokinen.

– Aivan! Totta! Olet oikeassa! Antti todellakin!, Tiziano Ferro innostuu huomatessaan sekä Staran haastattelijan että Jokisen olevan Suomesta.

– Antti on mahtava ohjaaja ja hän on tehnyt upeaa työtä monille artisteille. Nyt oli minun aikani tehdä työtä hänen kanssaan. Hän on kerrassaan mahtava ja todella hauska tyyppi, jonka kanssa oli mukava tehdä töitä. Antti on hyvin spontaani nero ja taiteilija, joten hän on artistien tapaan oikukas ja välillä vihainenkin, mutta hyvin sympaattinen, Tiziano hehkuttaa suomalaista video-ohjaajaa.

– Kuvasimme videota Sofiassa, Bulgariassa, joka päivä aamuneljältä. Pidin kuvausten ilmapiiristä, sillä Antti muutti kuvaussuunnitelmaa fiiliksensä mukaan. Se oli hyvin taiteellista. Haluankin nyt lähettää terveisiä Antille ja hänen perheelleen!

Jocka Träskbäck

Milano, Italia

Kuuntele koko Tiziano Ferron haastattelu tästä!

Tizianon kotisivut: www.tizianoferro.com