Festareille ja konserteille tulossa jättiongelma?

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomessa järjestetään tänä vuonna ennätysmäärä festivaaleja ja kansainvälisten supertähtien konsertteja. Kaikissa niissä käytetään varsinkin laulun välittämiseen langattomia mikrofoneja ja korvamonitoreja, mutta ei ehkä enää pitkään.

Suvi Lindenin johtaman Liikenne- ja viestintäministeriön asetusluonnoksessa langattomien mikrofonien käyttämiä taajuuksia on nimittäin päätymässä heinäkuun alussa teleoperaattorien käyttöön, IT Viikko ja Langattomat.fi -julkaisut kertovat.

Mikäli suunnitelma toteutuisi, joutuisivat äänentoistoalan yritykset ja sitä kautta festivaalit, konsertit, yhtyeet ja teatterit varsin suuren ongelman eteen. Muutoksesta on vaarana koitua kulttuurialalle jättitappiot, jos kalliista korvamonitori- ja mikrofonijärjestelmistä tuleekin yhdessä yössä käyttökelvottomia. Ruotsissa ja Yhdysvalloissa vastaava muutos on jo tehty.

Lindenin ministeriön päätöksenteko on aiheuttanut närää kulttuurialan yritysten keskuudessa, sillä äänentoistoalan yrityksiltä tai kaupunginteattereilta ei ole pyydetty lainkaan lausuntoja asiassa, vaikka päätös koskettaa eniten juuri heitä. Lain valmistelu muistuttaa siis monilta osin Tanja Karpelan taannoin masinoimaa uutta tekijänoikeuslakia, jonka valmistelu oli varsin skandaalinkäryistä.