Wii Fit (Wii)

Pelit · Stara.fi

Nintendon Wii-pelikonsolille tehty Wii Fit edustaa uudentyyppistä konsolipelaamista. Kuntoiluna markkinoitava Wii Fit -pelipaketti sisältää ohjelmalevyn sekä kuntoilulaudan, jonka avulla pelaaja nostetaan ylös sohvalta suorittamaan fyysisesti erilaisia kuntoharjoituksia sekä tasapainopelejä.

Ensimmäisellä pelikerralla pelaaja luo itselleen oman Mii-hahmon, joka kuntoilee televisioruudussa pelaajan tahtiin. Ohjelmalevylle määritellään aluksi pituus, ikä ja paino. Wii Fit laskee pelaajalle painoindeksin ja määrittelee pelaajan alipainoiseksi, normaaliksi tai ylipainoiseksi. Sitten on pelaajan vuoro määritellä oma tavoitteensa painonsa suhteen. Tämän jälkeen pelaaja voikin jo aloittaa kuntoilun – tai pelaamisen – riippuen omasta omistautumisestaan harjoitusten suorittamiseen.

Ohjelmalevy sisältää monipuolisesti kuntoharjoituksia. Omat osionsa pelistä löytyy aerobicille, lihasharjoituksille, joogalle sekä erilaisille tasapainopeleille. Ensimmäisillä pelikerroilla harjoitusten määrä on suppea, mutta mitä enemmän pelilaudalla kuntoilee, sitä enemmän ohjelmalevylle aukeaa uusia harjoituksia.

Wii Fit pitää tarkkaa kirjaa pelaajan peliminuuteista ja se ilmoittaa pelaajalle kuinka kauan edellisestä kuntoharjoittelusta on aikaa. Jokaisen harjoituksen jälkeen peli lisää liikuttuja minuutteja pelipankkiin, joten pelaajan on helppo seurata liikuntaan kulutettua aikaa. Plussaa tasapainolauta saa litteästä fyysisestä olemuksestaan, sillä kun laitetta ei käytetä, sen voi työntää vaikkapa sohvan alle odottamaan seuraavaa kuntoilukertaa.

Wii Fit on kuin henkilökohtainen personal trainer kotona. Kone antaa hyvät ohjeet liikkeiden oikeaoppiseen tekemiseen eikä anna fuskata harjoituksia suoritettaessa. Ruudulla ohjeita on antamassa virtuaalinen kunto-ohjaaja, jonka esimerkistä liikkeitä suoritetaan. Monissa harjoituksissa tv-ruudulla näkyy lisäksi pieni pallo, joka symboloi pelaajan tasapainoa. Kun pallo on keltaisen alueen sisäpuolella liikkeitä tehdessä, pelaaja tekee liikkeen oikein.

Jokaisen harjoituksen jälkeen peli laskee pelaajalle pisteet ja arvioi sanallisesti pelaajan suorituksen. Samalla pelaaja voi itse tarkkailla omaa kehittymistään ja vertailla omia aikaisempia suorituksiaan. Pisteiden lasku tuo pelaamiseen lisäksi mukavaa kilpailuhenkeä, kun pelaajalle kasvaa halu ylittää itsensä ja parantaa vanhoja suorituksiaan.

Wii Fit on hauska yhdistelmä pelaamista ja kuntoilua. Pelin hauskinta antia ovat hulavanteen pyöritys sekä tasapainopelit, joita pelatessa huomaa oman tasapainonsa huimasti paranevan. Ainoa kunnolla hikeä pintaan tuova harjoitus on juoksu, jossa oma hahmo juoksee piirrosmetsässä samaan tahtiin kuin itse hölkkäät kotona. Kahdella Wii-käsiohjaimella myös kaveri voi hölkätä ruudussa samaan aikaan.

Miinusta peli saa harjoitusten väleihin muodostuvista tauoista. Harjoituksen päätteeksi joutuu painamaan Wii-käsiohjaimen A-painiketta useamman kerran eri väli-ikkunassa ennen kuin pääsee harjoittelussa eteenpäin. Tämä katkaisee ikävästi vauhtiin päässeen kuntoilijan kuntoiluhetket ja syke laskee turhaan.

Tasapainolauta-pelaamisen tehokkuus kunnonnostattajana riippuu paljon pelaajasta itsestään. Laudalla liikkumisen hyöty on joka tapauksessa tyhjää parempi, sillä peli parantaa ainakin pelaajan tasapainoa ja koordinointikykyä. Koti-oloissa viihtyvä sohvaperunakin voi pelin avulla löytää liikuntaan uudenlaisen mielekkyyden.

Pisteet 5/5