Tutkimus: Suuseksi aiheuttaa kurkkusyöpää – enemmän kuin tupakka!

Viihdeuutiset · Stara.fi

Tupakoinnin vaarat on tunnustettu Suomessakin viime vuosina varsin yleisesti, ja viranomaisten tavoitteena onkin saada tupakointi kitkettyä maasta kokonaan. Tupakointi aiheuttaa tunnetusti monenlaisia syöpiä, mutta kurkkusyövän aiheuttajana se ei kuitenkaan ole merkittävin tekijä.

Ohion yliopiston tuore tutkimus nimittäin paljastaa, että suojaamattoman suuseksin välityksellä leviävä papilloma-virus on merkittävin syypää alle 50-vuotiaiden kurkkusyöpään. Muutaman viime vuosikymmenen aikana kurkkusyövän määrä on ollut hälyttävässä nousussa, mutta tähän saakka kurkkusyöpä on yhdistetty lähinnä tupakointiin.

– Mitä enemmän ihmisellä on ollut seksikumppaneita, sitä suurempi on riski saada tartunta suun kautta, Ohion yliopiston professori Maura Gillison kertoi Mirror-lehden mukaan.

Virus aiheuttaa myös monia muita syöpiä, sillä se on syypää esimerkiksi noin 70 prosentissa kohdunkaulansyöpätapauksia, johon kuolee Britanniassa noin tuhat naista vuodessa. Parin viime vuoden ajan esimerkiksi Britanniassa tytöt ovat saaneet rokotteen virusta vastaan varhaisteini-iässä. Nyt tutkijat suosittelevat papilloma-rokotusten laajentamista myös poikiin.

– Meillä ei ole suoraa tieteellistä näyttöä siitä suojaako rokote viruksen aiheuttamalta kurkkusyövältä. Osa meistä on tosin optimistisia että se suojaisi. Rokote on ollut merkittävän tehokas. Kun asiakkaani kysyvät, että tulisiko heidän suositella rokotetta pojilleen, vastaan että ilman muuta, Gillison totesi.

Viime vuonna samaan tulokseen kurkkusyövän osalta tuli myös Johns Hopkinsin yliopiston vastaava tutkimus, joka niin ikään totesi suuseksin ja papillomaviruksen alkoholia ja tupakointia suuremmaksi riskiksi kurkkusyövän aiheuttajana.